Kayıt Ol

Giriş

Şifremi Kaybettim

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Giriş

Kayıt Ol

Teknoloji Devleri Kendi Çocuklarını Teknolojisiz Okullara Mı Yolluyor?

Merhaba Arkadaşlar,

Daha önce okumayanlar için yine ilginç bir haber olacak bu yazımız. Münazaralara bile çoktan konu oldu, “Teknoloji faydalı mıdır, değil midir?” işte bu başlık etrafında gezindiğimiz bir yazı olacak. Başlıkta görmüş olduğunuz üzere, bazı teknoloji devleri (Silikon Vadisi yöneticileri) çocuklarını teknoloji girmeyen okullara yolluyor. Acaba neden?

Teknolojiyi savunanlar için peşinen söyleyelim, arkadaşlar evet teknoloji güzel bir şey. Hayır hayır, karşı olanlar, hemen kızmayın bu teknoloji oldukça kötü bir şey! Hem iyi hem de kötü nasıl olur ki? Konu bizim müdahale edebildiğimiz kısımlar olduğu sürece bize bağlı olarak pozitif ya da negatif bir şekil alabilmesiyle ilgileniyoruz bu yazımızda. Örneğin, bacaklarından dert yanan bir teyzenin onlarca basamağı çıkmasını bir düşünün ? Şimdi bir de genç sağlığı sıhhati yerinde bir delikanlının, her yere arabasıyla gittiğini, asansörler, yürüyen merdivenler olmadan neredeyse hareket etmediğini düşünün ? (eğer siz de öyleyseniz, evet bana kızabilirsiniz.) Başka bir örnek ve konumuzun asıl odak noktası olan çocuklar, günümüz çocukları, daha konuşmayı yeni öğrenmiş ama elinde tablet, bilgisayar, cep telefonu, sanal oyunlar, iletişim zayıflığı, yanlış düşünceler; akşama kadar tv karşısında (bırakın sadece çocukları toplumun geneline uygun olmayan) film, çizgi film ve diziler karşısında onlarca saatlerini harcıyorlar..  (şu tv olayı bambaşka bir konu ya neyse..)

Teknoloji Devlerinin Çocukları Teknolojisiz Okulda!

Evet, haberin kaynağına göre E-Bay, Google, Apple, Yahoo ve Hewlett-Packard gibi teknoloji devlerinin çocukları, kendini teknolojien tamamen arındırmış olan Waldorf School of the Peninsula okuluna gidiyor!

Bu okulda hiç teknoloji yok. Bilgisayar ekranı ya da akıllı tahtalar yerine eski karatahtalar, tebeşirler, kağıt ve kalem var. Öğrenmenin diğer temel malzemeleri ise örgü ve dikiş iğneleri ve bazen de çamur. Bunun dışında bolca oyun odaklı öğrenme ve hikaye anlatma var.

Hani duyarız ya,

+ “Abi, ben bile kullanamıyorum şu telefonu, bilgisayarı.. Bizimki canavar, canavar! Ben yapamıyorum, eşşo…eş.. yapıyor yahu!”

– “Ya sorma bizimkine de bir tablet aldık, telefonun internetini ona bağlıyor, bir sürü oyun falan yüklüyor..”

Bir süre devam eder ve

Ortak yorum: “Şimdikiler fena fena.. çok fena! ” şeklinde son bulur..

 

Teknoloji cihazlarını kullanabilmeleriyle zeka ve aklı yorumlamak sizce ne kadar doğru ?

Acaba farklı bir şeye ilgisi olsa evebeylerinin yapamadıkları farklı şeyleri de yapamazlar mı sizce ?

 

Google’ın bir üst düzey iletişim bölümü çalışanı olan Alan Eagle, New York Times’a yaptığı açıklamada “App uygulamasının ya da iPad’in çocuğuma okumayı ya da matematiği daha iyi öğreteceği fikri çok komik” diyor. 5.sınıfa giden kızı henüz Google kullanmayı bilmiyor. Bunun yerine kızı, sınıfındaki diğer çocuklar gibi dikiş becerilerini güçlendirmeye çalışıyor.

Hedefleri birgün kendi çoraplarını dikebilmek. Waldorf eğitim sistemine göre problem çözme ve matematik becerisi, örgü örmek, makas ya da bıçak kullanmak gibi ufak el becerileriyle gelişiyor. El becerileri ve atlama, zıplama, tırmanma gibi hareket becerileri, 7 yaşından sonra zekaya dönüşüyor.

Teknoloji becerisini fazlasıyla büyüten günümüz ebeveynlerinin aksine Alan Eagle’a göre teknolojiyi kullanmayı öğrenmek, dişleri fırçalamayı öğrenmek kadar kolay. “Google’da ve diğer her yerde, teknolojiyi, zekası en düşük insanın bile rahatlıkla kullanabileceği kadar basit hale getiriyoruz. Çocuklarımız büyüdüğünde teknolojiyi kullanmayı becerememeleri gibi bir şey söz konusu bile olamaz” diye özetliyor anne babaların yere göğe koyamadıkları teknoloji becerisini Eagle.

 

Bakınız: ne kadar güzel oyun oynuyorlar?
🙂

 

Makalenin Türkçe alıntı adresi:

http://www.egitimpedia.com/silikon-vadisi-yoneticilerinin-cocuklari-neden-teknoloji-girmeyen-bir-okula-gidiyor/

Hakkında Şahin SOLMAZ


Beni Takip Et

Cevap bırakın