Sunucu Nedir ? Ne İşe Yarar ? Türleri Nelerdir ?
Sunucuların önemini belli zamanlarda web sitelerde topluca yapılan sorgulamalar neticesinde anlıyoruz. Bir devlet hizmeti olarak soy ağacı sorgulama hizmeti aktif olduğunda bir çok kişi günler süren sıra beklemek zorunda kaldı. Böylece herkes bunun sebebini sorgularken sunucuların işlevini tanımaya başlamış oluyorlar..
Sunucu Nedir ?
Sunucu, bilgisayarlara ve kullanıcılara hizmet veren bilgisayara verilen isimdir. Ya da bilgisayarlara veri gönderebilmesi için donanımsal ve yazılımsal olarak kurulan sistemlere sunucu denilir.
Kullanıcı persfektifinden bakıldığında; E-devletten yaptığınız bir ikametgah sorgulaması, video sitelerinden izlemek istediğiniz bir video, internetten öğrenmek istediğiniz akademik bir bilgi ya da satın almak istediğiniz ayakkabının fiyatı vs. için sorgulamanıza cevap veren isteğinizi karşılayan sistem sunucudur.
Sunucu kapasiteleri farklı farklı olabilir.. Terabaytlarca olabileceği gibi evinizdeki basit dizüstü bilgisayar dahi yazılımsal altyapı sağlanırsa bir sunucuya dönüşebilir. Kimi sunucular 7/24 kesintisiz hizmet verirken kimisi belli zamanlarda aktif olabilir. Kimi sunucular da dünyaya açık olmaz. Bu tarz sunucular yerel olarak çalışır. Okul, hastane, kamu kurumu gibi lokasyonlarda kurulabilir.
Sunucuların vereceği hizmet için parasal maliyet, kalite, işlemci yeteneği ve ram kapasitesi gibi konular önemlidir.
Sunucu Nasıl Çalışır ?
Herkesin gerçekleştirdiği bir işlem üzerinden sunucunun nasıl çalıştığını örneklendirelim. Bir internet kullanıcısı telefondan web tarayıcısını açıp öğrenmek istediği yemek tarifini yazdığında bu bir istektir otomatik olarak tüm sunucuları analiz eden sistem hangi web sitelerde bu yemek tarifin bulunduğu cevabını size gösterecektir. Daha sonra siz herhangi bir siteye tıkladığınız andan itibaren yemek tarifini veri tabanınında barındıran sunucuya bir istek gönderilir. Sunucu da size cevap olarak yine yemek tarifini gönderir.. Ve yemek tarifine ulaşmış ve okumuş olursunuz.
Daha önce de belirttiğimiz gibi bu istekler; Herhangi bir filmi, mağazayı, futbol takımını, şarkıyı, enstürmanı sorgulamak olabilir.
Sunucu Türleri Nelerdir ?
Sunucular verecekleri hizmetin türüne göre tasarlanırlar.
Kimi sunucu yalnızca dosya paylaşımı için yayın yapar. Kimisi email ya da oyun sunucusu olabilir.
Şimdi gelin beraber sunucu türlerini kısaca inceleyelim;
Web Sunucuları
İnternette yayın yapan tüm web sitelerinin verileri veritabanında barındırılırlar. Herhangi bir web sitesinin kullanıcılarıyla oluşturduğu izleme, tartışma, okuma vb. etkileşimler web sunucuları üzerinden yönetilir.
E-Posta Sunucusu
Bir başka kullanıcıyla mesajlaşabilmeniz için arada postacılık yapan, daha önce gönderilmiş ya da alınmış postaları saklayıp daha sonra görüntüleyebilmenizi sağlayan, gönderici ve alıcı bilgilerini muhafaza edebilen sunuculara verilen isimdir. Kullandığı protokol SMTP olarak adlandırılır.
Dosya Sunucusu
Elinizde bir dosya varsa ve bunu bir başkasıyla paylaşmanız gerekiyorsa ihtiyacınız olan şey tam olarak dosya sunucusudur. Büyük ya da küçük boyutlarda dosyalar bu sunucularda barındırılır, yönetilir, gerektiğinde istek yapan kullanıcılara gönderilirler. Yerel ağlarda kullanılırlar.
Uygulama Sunucusu
Geliştirilen bir yazılımın kullanıcılara hizmet vermesini sağlayan sunucudur. Örneğin; Hastane randevu için geliştirilmiş bir yazılımın kullanıcılarla etkileşiminin sağlanması, yapılacak işlemlerin yönetilmesi, istenilen bilginin doğru bir şekilde kullanıcıya ulaştırılması gibi işlemler için kullanılmaktadır. Platformlara göre web, mobil vs. için farklı uygulama sunucuları geliştirilmiştir.
Video/Ses Sunucuları
Bir filmin görüntü ve sesi ile birlikte kullanıcılara sunulabilmesini sağlar. Bu sunucular sayesinde videoları cihazınıza manuel birşekilde indirmek zorunda kalmıyoruz. Örneğin bir film sitesine bağlandığımızda filmi izlerken devamlı olarak bize bu sunucu hizmet vermiş olur.
FTP Sunucuları
Kullanıcının bilgisayarındaki dosyayı farklı bir sunucu ya da bilgisayara taşımasını sağlayan bir sitemdir. Dosya güvenliği ve yönetilebilirliği açısından önem arz etmektedir.
Bulut Oyun Sunucuları
Cloud Gaming, bir sunucuda barındırılan oyunların uzaktan erişim sağlayan kullanıcılar tarafından bir bilgisayara ya da herhangi bir cihaza indir / yükle yapmaksızın oynanabilmesini sağlayan teknolojiye verilen isimdir. Bu hizmeti ehemmiyetli kılansa yüksek kalite oyunların düşük donanımlara sahip bilgisayarlarda rahatça oynanabilmesidir.
Grup Yazılımı Sunucuları
Bir şirketteki farklı departmanlardaki birden fazla kullanıcının eş zamanlı olarak bir hesap tablosu üzerinde çalışabilmesini sağlayan sunuculardır. Özetle bir yazılımın çok kişi tarafından aynı anda kullanarak birlikte çalışmalarını sağlar.
Haber Sunucuları
Dünyada haberleri takip eden kullanıcılara haber yayını yapılabilmesini sağlayan sunuculara verilen isimdir. Böylelikle bir takım haber ağlarını insanlar daima takip edebilmektedirler.
Proxy Sunucuları
Bir kullanıcı ulaşması engellenmiş sitelere ya da kendi ip bilgisini vs. gizleyerek bir siteye ulaşmak istiyorsa burada proxy sunucular iş görür. Kişi proxy hizmeti veren bir site üzerinden ulaşmak istediği adresi yazar ve o proxy sunucu vasıtasıyla ziyaret etmek istediği web sitenin sunucusundan verileri çağırabilir.
Sohbet Sunucuları
Onlarca, yüzlerce insanın aynı anda konuşabilmesini sağlayan sunuculardır. Dosya, mesaj vs. iletişimleri anlık olarak gerçekleştirilir.
Faks Sunucuları
Zaman kazandıran, güvenli faks gönderimi sağlayan, yönetilebilir faks işlemleri ve daha ayrıntılı fakslar gönderebilmeniz için kullanılan sunuculardır.
Sesli Makale;
Bulut sunucuların faydaları makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz;
Yorumlar ( 2 )
Başarılı bir yazı olmuş, elinize sağlık.
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim Ali Bey 🙂